top of page
  • Facebook
  • Instagram

Stresul.

Stresul într-o cantitate acceptabilă îl poate face pe un om să se descurce cat mai bine. Cu alte cuvinte, faptul că ești stresat într-o anumită situație te face să realizezi că episodul respectiv, în cazul de față, Evaluarea Națională este cât se poate de importantă - pentru acest motiv te va face să-ți dai mai mult silința și să acorzi mai multă atenție învățatului. Deci, poți să fii stresat și sa faci subiectele bine, chiar să fii influențat pozitiv, caz ideal, iar de partea cealaltă a liniei fiind situția când o persoană se simte copleșită de stres, fapt pentru care în continuare îți vom sugera anumite idei pentru a te păstra de prima parte a acestei delimitări.

Învățatul.

Ca să înțelegem stresul și cum ne afectează performanța școlară, o să trebuiască să vorbim un pic despre ce se întamplă în creierul nostru când învățăm. De asemenea, prin descrierea scurtă ce va urma o să arâtăm că ideea de a fi prea stresat are efecte dăunătoare asupra modului în care noi învățăm.

În acelasi timp, când ne stresezi părțile creierului responsabile cu activitatea emoțională, apărarea și siguranța sunt foarte active, iar faptul că tu nu poți învăța când ești presat, speriat, este cauzat de blocajul funcției cognitive, de către senzațiile de frică, panică etc. Fapt care generează canalizarea  energiei, nu pe lecție sau înțelegerea sa în profunzime, ci pe cum o să eșuezi luând o notă mică în procesul tău de admitere la liceul dorit.

Efectele lui.

A fost dovedit stiintific că stresul este benefic doar atât timp cât nu este în exces. Dacă se întâmplă ca cineva să uite tot ce învățat pentru un test, de exemplu, acest episod poate să fie explicat și prin faptul că efectiv, contextul stresant în  care se află i-a acaparat toată capacitatea de concentrare. Din acest motiv, vorbim despre stres. Acesta poate afecta procesul de învățare și capacitatea de a memora componente esențiale pentru o performanță cât mai bună. Multe studii au arâtat că efectul stresului și rezolvarea ineficentă a problemelor la matematică sunt puternic corelate între ele. 

Cum învățăm și cum ne stresam?

Învățatul este un proces complex care nu se rezumă doar la activitatea școlară, ci la tot ceea ce facem zilnic - fie că vrem să înțelegem ceva, cum ar fi anumite teoreme, sau că vrem să aflăm ce am facut greșit când am pierdut ultimul nostru joc. Un lucru este cert, învățăm tot timpul și ceea ce facem necesită o concentrare foarte mare. Studiile arată că atunci când învățăm se activează o mulțime de părți importante responsabile cu memoria, astfel că folosim o cantitate semnificativă de energie. Încercând să înțelegem cum funcționează acest proces și ce implică, am putea să ne îmbunătățim stilul de învățare.

Trebuie să prețuim minutele noastre de concentrare și să ne secționăm procesul de învățare pe mai multe reprize. O astfel de tehnică se numește "tehnica Pomodoro", pe care ți-o recomandăm de altfel pentru a aduce un plus felului tău de a învăța.

CAPACITATE+

Mulțumim pentru abonare!

Cu ce te putem ajuta?

© 2020 de CapacitatePlus.

bottom of page